Тайланд една достъпна мечта

Пътувам до Тайланд от много години, а в последно време и по няколко пъти годишно. Мисля, че вече познавам не малко от страната и нрава на хората, които я населяват. Обикалял съм по пазари, храмове, дворци, хотели и острови, плувал съм в Южно Китайско и Андаманско морета, хранил съм се в скъпи ресторанти и улични сергии. Обожавам пикантната тайландска кухня, естетиката на месния дизайн, спокойното достойнство на тайландците и способността им да доставят удоволствие на гостите си! Не обичам ужасния трафик в големите градове и лепкавата влага през дъждовните месеци!

Винаги, когато кацам в Бангкок си казвам, че съм видял вече всичко! Но всеки път се опровергавам, защото в Тайланд всичко се променя, понякога преди още да сте завършили изречението!
И все пак що за държава е това кралство?

Тайланд означава „Страна на свободата" и в течение на 800-годишната си история, тайландците могат да се похвалят с факта, че са единствената страна в Югоизточна Азия, която никога не е била колониализирана. Дълго време преди появата на тайландското кралство през 12 век, районът познат като долината „Чао Прая" е бил населен от древна цивилизация, която може да бъде проследена до праисторически времена. Кралството е разположено в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от 513 115 кв.км и се разпростира на около 1 620 км от север до юг и 750 км от изток до запад. Тайланд граничи на запад с Мианмар, на север с Лаос, на изток с Лаос и Камбоджа и на юг с Малайзия. Това е страна с топъл и влажен мусонен климат. В годината има 3 основни сезона, които както се шегуват тайландците, са топъл, по-топъл и най-топъл. Температурите са най-високи през март и април между 28 и 38 градуса по Целзий, а най-голямо количество валежи падат през юли и август, но на практика главно в северната част на страната. Населението е приблизително 66 милиона, националният език е тайски, а английският е широко говорим и разбираем в големите градове и туристическите центрове.

Щом е Кралство, значи Тайланд се управлява от крал. Държавата е конституционна монархия, управлява се от демократично избрано правителство, а върховен суверен е кралят, който днес е Н.В. Бумибол Адулядей- Рама IX. През 2008 година, Негово Величество  чества своята 80 годишнина и 60 години от поемането на кралската власт. Той е най-дълго управлявалият крал в съвременната история на човечеството.

Парламентът на страната е двукамерен. Състои се от 200 члена на Сената и 500 избрани от населението членове на Народното събрание. Министър-председателят се избира от членовете на Народното събрание.
Страната е разделена на 76 провинции, управлявани от назначени губернатори, а столицата Бангкок се управлява от избран от гражданите губернатор, като градът е разделен на 36 района. И за да завърша представянето, ще добавя, че около 50 % от работоспособното население е заето в селското стопанство, което в никакъв случай не прави държавата просто аграрна, защото Тайланд е на 3 място в света по прозводство и износ на каучук, на едно от първите места по прозиводство на компютри и части за тях, има 5 завода за производство на автомобили, а летището в Бангкок е едно от най-големите в света. Изпратила е в космоса два комуникационни спътника. Страната разполага с близо 70 хил. км шосета, около 4000 км железопътни линии и също толкова вътрешни водни пътища. Ежегодно Тайланд се посещава от над 10 милиона чуждестранни туристи, които оставят на държавата повече от 15 милиарда долара приходи. И го правят с удоволствие!

Тайландците са едни от най-милите, любезни и усмихнати хора в света. Усмихват се навсякъде и за всичко. Само този факт те кара да се чувстваш щастлив през цялото време, когато си там. Може би защото са будисти, религията е определила начина им на живот и мислене. Уважават всички и всичко. Да свикнеш да се усмихваш и да уважаваш е първият важен урок. Навсякъде -по най-натоварените улици, в небостъргачите, банковите офиси, или жилищните сгради има малки параклиси със статуи на Буда. Когато минават край тях тайландците се покланят. Пред параклисите са поставени панички с благовония и ароматизирани пръчици. Тези миризми се смесват с миризмата на готвено от съседния тротоар и от това цялата държава придобива един специфичен аромат.
Тъй като е винаги топло и евтино, в Тайланд се живее като на курорт. Изобилието от различни видове риба, меса, плодове и зеленчуци е уникално. Около обяд улиците на големите градове и курортите се изпълват със скари и за стотинки можеш да хапнеш пържено пилешко, скариди или люта супа с кокосово мляко. Оризът е също в изобилие, все пак Тайланд е номер едно износител на ориз в Света.
Ако обичате да пазарувате, без съмнение Тайланд е едно от най-подходящите места в света. Изобилието от пазари, магазинчета и бутици не може да остави безразличен и най-песетеливия човек. Купува се всичко - от най-прости сувенири до фантастичните тайландси коприни и бутикови рокли на „Ралф Лорен" и „Гучи". А се купува, защото цените са без конкуренция. Разбира се, в този океан от стока не всичко е оригинал, но и фалшификата върши същата работа, пък и какво му плащаш!? Особена атракция за туристите е нощният бангкокски пазар „Патпонг". Това е мястото, където може да си изберете най-престижните марки и модели часовници за по 40-50 щатски долара и те да ви служат вярно поне няколко години. Пазарете се задължително, иначе ще развалите кефа от продажбата и ще ви пробутат боклук.

Ако сте мечтали да избягате от сковаващия студ през зимата, от сивото ежедневие и скука, не се колебайте да изберете Кралство Тайланд.

Не бих искал да Ви отегчавам с описания на прекрасните дворци и храмове изобилстващи от злато и изящна архитектура, с невероятните плажове и спиращите дъха с красотата си коралови рифове, с очарованието на джунглата и десетките слонски, крокодилиски или змийски ферми. Нека те бъдат изненада за Вас! Бих искал самите Вие да опитате вкуса на Азия, посещавайки Тайланд, защото това е една много достъпна дестинация и си струва усилието да преодолеете тези 7 950 км., които делят София от Бангкок. Уверявам Ви няма да съжалявате!

Виктор МеламедВиктор Меламед
Почетен консул на
Кралство Тайланд в България